NaTreku.cz

Poctivý horský výstup na horu Hochturm

Pohoří, oblast / Stát

Hochschwab / Rakousko

Roční období

Jaro

27. 05. 2023

Náročnost

3 / 5

více o obtížnostech

Převýšení

↑ 1318 m

↓ 1318 m

Délka

14.5 km

0 hod.

Nadmořská výška

max. 2077 m n.m.

min. 1221 m n.m.

Turistická mapa Hochturmu v Hochschwabu

Výškový profil trasy

Nastoupané metry: 1318 m
Sklesané metry: 1318 m

Užitečné informace

  1. Vhodné pro děti - NE
  2. Vhodné pro psy - ANO (v létě)
  3. Přelidněnost - malá

Trek na horu Hochturm přes horu Polster

Nástupní místo

Trek začínáme v ubytování v Prabichlu nedaleko dolní stanice jednosedakčové lankovky na Polster. Čirou náhodou zrovna tento víkend 27. 5. 2023 začíná první den provozu lanovky. Ale to nás neodradí a jdeme na Polster po svých.
 

Popis treku

Od našeho ubytování vycházíme po asfaltové silnici směrem k dolní stanici lanovky na Polster. Zrovna dnes 27. 5. 2023 začíná první den letní sezóny lanovky. Jdeme po červené značce pod lanovkou, nejdříve lesem, pak otevřenou planinou. Na konci lanovky se pohybovalo dost lidí.

V sedle pod Polsterem už je lidí méně a na vrchol Polsteru 1 910 m n. m. už šel málokdo. Na vrcholu tak potkáváme jen pár lidí. Z Polsteru sestpujeme po hřebenu do sedla Hirscheggsattel 1 699 m n. m.

Ze sedla traverzujeme do níže položeného sedla Lamingsattel 1 677 m n. m., kde se kříží několik značených cest. My se vydáváme na značenou cestu č. 873. směrem na Hochturm. Nejdříve jseme po široké náhorní planině. Kousek před vrcholem začínají sněhová pole v prudších svazích. 

Přes sněhová pole i na konci května je nutné dávat velký pozor. Jedno uklouznutí by se zde nemuselo vyplatit. Doporučuji proto na túru určitě vzít turistické hůlky. Za sněhovými poli začíná strmý výstup kamenitou cestou na vrchol Hochturmu 2 081 m n. m. Samotný vrchol je už placka, kde si rádi odpočineme.

Z Hochturmu se vracíme stejnou cetsou zpět až do sedla Lamingsattel. Z něj však pokračujeme směrem k Leobner Hütte. Cesta k chatě je většinou úzká horská pěšina, bez obtížnějších míst. Na chatě si dáváme poléku a párek s chlebem. Výběr jídel je zde menší, ale jde o domácí kuchyni a jídlo bylo dobré.

Z Leobner Hütte pokračujeme traverze pod Polsterem až k úvodní cestě pod lanovkou a zpět na naše ubytování.
 

Náročnost

Jedná o typickou alpskoku vysokohorskou túru. Čekají vás strmé výstupy po alpských pěšinách, často kamenitých. Nejsou zde žádné lezecké úseky, ani jištěná místa řetězy. Ovšem i koncem května je kousek pod Hochturmem sníh.

Přecházet sněhová pole pod Hochturmem je trochu adrenalin - často jde o velmi strmé úseky, kde by se uklouznutí nevyplatilo - proto na tuto túru velmi doporučuji turistické hole, které vám zvýší stabilitu na těchto úsecích. Určitě se nejedná o túru, kterou by měl člověk absolvovat jako první trek v Alpách.
 

Dostupnost vody

Na celou okružní trasu mi stačilo 2 litry vody. Cestou nepotkáte žádný pramen, kde byste mohli vodu doplnit. Na zpáteční cestě jsme šli přes Leobner Hütte, kde vodu doplnit není problém. V červenci s srpnu by také měla být otevřená Polster Schutzhaus.
 

Vrcholy

Cestou zdoláme dva vrcholy: Polster 1 910 m n. m. a Hochturm 2 081 m n. m. Z hřebene a vrcholů jsou pak vidět na různé světové strany pohoří Hochschwabe, Nízké Taury, Eizenerské Alpy, Totes Gebirge a Národní park Gesause.

 

Nebezpečí

Díky převýšení i délce túry jde o náročnější výlet. Technicky je obtížnější pouze před vrcholem Hochturmu, kde jsou i v létě sněhová pole v místech prudších srázů a úzkých cest. Zkušenější horský turista zde určitě nebude mít problém. Viděli jsme v těchto místech i rodiny s menšími dětmi, ale to už je z mého pohledu na hraně. Jinak žádné nebezpečí zde nehrozí - žádné místa s pomocnými řetězy zde nejsou.
 

Jídlo

Jidlo s sebou si určitě doporučuji na celý den - větši svačinu na oběd a klasickou stravu a doplňků do hor jako jsou tyčinky, čokoláda, ovoce, hroznový cukr nebo ideálně i tekuté magnézium proti únavě a křečím. Při naší túře jsme měli jedinou možnost občerstvení na Leobner Hütte až těsně před koncem celé náročné túry - rádi jsme to využili.

Vloženo: 16. 06. 2023
Autor:
Karel
Profil autora